Belangrijke dingen in het dagelijkse leven van een Ghanees.

Omdat een gemiddelde Ghanees een inkomen heeft van ongeveer € 100,- per maand waar ook nog de vaste lasten van betaald moeten worden proberen ze de overige kosten zo laag mogelijk te houden. Onderstaand een overzicht van veel voorkomende dingen die hierdoor dagelijks voorkomen.

Markt

De markt is een belangrijke plek voor de Afrikanen. Aangezien veel Afrikanen geen koelkast hebben kunnen ze hun voedsel in dit warme klimaat niet lang goed houden. Ze hebben dus vaak vers voedsel nodig en die is het goedkoopst op de markt. De markten zijn vaak 2x per week op een vaste dag.
Veel boeren proberen hier hun producten te verkopen. Heel vroeg in de ochtend vertrekken ze in de troto met al hun verkoopwaar.



Daimy met chauffeur en gids Michael







De ananasvrouw is bijna door haar voorraad heen.


Trotro

Als je als Afrikaan geen geld hebt voor een eigen auto (en dat geldt voor héél véél mensen) dan reis je per troto of taxi een ritje naar de stad kost 3 cidi wat neerkomt op 0,60 eurocent.
Een trotro is een personenbusje waar ongeveer 12 personen in kunnen.
Hier zijn de regels wel wat anders. Aan gordels doen ze niet, een maximum snelheid kennen ze niet en ook niet aan een maximum aantal personen per busje. Zo kan het dus voorkomen dat je met 22 mensen + spullen in 1 busje zit.
Veel busjes hebben al de nodige botsingen gehad. Ze zijn vaak verroest, de bekleding is gescheurd of deels weg. Door de nodige gaten in het wegdek zou je denken dat de snelheid aangepast wordt, maar ook dat is niet aan de orde.




Broodjes bakken

Brood kun je hier overal kopen in Afrika. Ze hebben verschillende soorten brood. Wit, bruin en een soort die lijkt op witte bolletjes. Op verschillende plekken worden die broden gebakken. Zowel in een broodfabriekje in de stad als in de dorpjes bij iemand thuis.
Voor de vorm van de broden gebruiken ze cakeblikken. Dezelfde die wij in Holland gebruiken voor onze caken.







Reacties

Populaire posts van deze blog

Wij gaan naar Ghana!